DE PRIJS

De Parkstad Limburg Prijs is een kunstprijs die in 1996 is opgestart om een brug slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid en het publiek. Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars – de initiator – stelt zich tot doel talentvolle jonge Limburgse kunstenaars te helpen in hun ontwikkeling. De prijs is bedoeld voor beeldende kunstenaars tot 35 jaar die actief zijn of actief geweest zijn in Nederlands of Belgisch Limburg en een kunstopleiding succesvol hebben afgerond.

Aan de kunstprijs is een geldbedrag van € 10.000,- verbonden. De winnaar kan dit gebruiken om daarmee zijn/haar talent verder te ontwikkelen.  De vakjury wordt in 2021 bekend gemaakt.

DE JURY

Een gekwalificeerde en professionele jury beoordeelt het werk van de vele tientallen deelnemers. Allereerst bekijkt men gezamenlijk alle digitale portfolio’s. Daaruit selecteert de jury een aantal potentiële kandidaten. De volgende stap is het afleggen van diverse atelierbezoeken in een straal van 30 km rondom Maastricht in 2021 (exacte datum volgt).

Mocht een atelierbezoek gezien de reisafstand niet mogelijk zijn,  dan wordt in samenspraak met de Stichting een geschikte plek in de regio gezocht om het werk te presenteren en de jury te woord te staan. Uiteindelijk worden maximaal 8 kunstenaars genomineerd.

De stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikte op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit in SCHUNCK*. De winnaar dat jaar was Sanne Vaassen.

Prijsuitreiking 2016 in SCHUNCK* op L1TV

Culturij over de Parkstad Limburg Prijs - RTV Parkstad

Historie

In 1983

werd door Wiel Jongen een van de toenmalige leden van de Junior Kamer Land van Herle, een serviceclub voor jonge mensen tot 40 jaar, de opmerking gemaakt om eens iets aan kunst te doen. Van het een kwam het ander en in 1985 werd de stichting Promotie Limburgse Kunstenaars opgericht. Nu meer dan 30 jaar later is de stichting nog steeds actief op het gebied van Beeldende Kunst. Vooral als het erom gaat jonge kunstenaars te stimuleren.

Het begon allemaal
met het bronzen beeld ‘de Limburger’ van kunstenaar Frans Duckers. Op het terras van het gouvernement van Limburg in Maastricht kijkt de ‘Limburger’ stoer uit over de Maas. Van het beeld werden 400 replica’s gemaakt en verkocht. Enkele jaren later was de stichting weer actief toen in Heerlen het beeld van ‘d’r lachende eëzel’ van Cyriel Laudy werd onthult. Ook hiervan werden talloze replica’s verkocht. Verder werden enkele talentvolle Limburgse kunstenaars financieel gesteund om zich verder te bekwamen.

De stichting
wilde echter meer. Geen ad hoc projecten maar een groots opgezet aanprekend meerjarenplan waarin een aantal actoren bij elkaar werden gebracht om zo aan de kunst in Limburg een stimulerende impuls te geven. Een brug slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid, en de toeschouwer, het publiek. De toen ontwikkelde formule bleek een gouden greep.

Het werd een kunstprijs
voor jonge Limburgse kunstenaars uit Belgisch- en Nederlands Limburg. Daarbij wordt ondernemers uit het bedrijfsleven gevraagd om via de stichting kunst te kopen van jonge (tot 35 jaar) veelbelovende kunstenaars die voor de prijs in aanmerking komen. Een gekwalificeerde en professionele jury beoordeelt het werk van de vele tientallen deelnemers en nomineert maximaal tien kunstenaars. De winnaar ontvangt een aanzienlijk geldbedrag om zich verder te bekwamen. Daarnaast wordt er een grote tentoonstelling samengesteld en verschijnt er een catalogus met werken van en informatie over de genomineerden en de winnaar.

Een keer in de vier jaar
wordt de prijs uitgereikt, in 1996 voor het eerst. Toen nog als Landgraafprijs. Een prachtige tentoonstelling op kasteel Strijthagen en een bijzonder vormgegeven catalogus waren het resultaat. In 1998 kreeg de stichting landelijke aandacht vanwege de nominatie van de Landgraafprijs voor de Nederlandse Kunstsponsorprijs dit naast grote en bekende bedrijven als Phillip Morris, de Rabobank, KPN, Royal Nederland en het Rijksmuseum die al jarenlang veel geld in kunstprojecten staken. De formule van de stichting bleek een gouden greep. Inmiddels gaan we de zevende editie tegemoet.
Sinds 2004 onder de naam Parkstad Limburg Prijs.

Bestuur ‘Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars’
Miriam Jongen, voorzitter
Marie-Claire Defauwes
Clementine Cranssen
Maud Eurlings
Janneke Schmeitz

2016

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Lene Ter Haar
Brigitte Bloksma
Paul Devens
Luuk Nouwen
Esther Boehle

Genomineerden
Chaim van Luit
Charlotte Lagro
Daan Gielis
Dave de Leeuw
Elias Ghekiere
Gitte Hendrikx
Joep Hinssen
Joep Vossebeld
Karl Philips
Niek Hendrix
Sanne Vaassen
 (winnaar)
Tanja Ritterbex

 

2013

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Christie Arends
Lene ter Haar
Roel Arkesteijn
Jacques Defauwes
Ad Himmelreich
Annemie van Laethem

Genomineerden
Alien Oosting
Chaim van Luit
Fia Cielen
Frank Koolen
Jeroen van Bergen (winnaar)
Keetje Mans
Lucas Kramer
Ramon Schoonbrood

2008

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Patricia van der Lugt
Annemie Gentiels
Arno Roosmalen
Roel van Arkenstein
Jacques Defauwes

Genomineerden
Birgitta van Drie
Jeroen van Bergen
Pieter Geenen
Caroline Coolen (winnaar)
Mirjam van Tilburg
Jowan van Barneveld
Robert Lambermont
Sidi El Karchi

2004

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Stijn Huijts
Patricia van der Lugt
Catharien Romijn
Frederique Bergholtz
Jacques Defauwes

Genomineerden
Martijn Lucas van Erp
Anneke Eussen
Norbert Fiddelers
Bas de Wit (winnaar)
Krist Gruijthuijsen
Diana Ramaekers
Donya Saed

2000

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Anke van der Laan
Ton Teeken
Annemie van Lathem
Catharien Romijn
Jacques Defauwes

Genomineerden
Gilbert Dalemans
Andre Wiehager
Martijn Lucas van Erp
Hadassah Emmerich (winnaar)
Peter Cleutjens
Judith van den Berg
Ingeborg Meulendijks
Linda Maissan

1996

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Theo Kuypers
Piet Killaarts
Armand van Mulken
Thei Voragen
Jacques Defauwes

Genomineerden
Rob van Avesaath
Roel Knappstein
Fred Kessels
Norbert Grunschel
Paul Devens (winnaar)
Michel Vanderheyden
Marianne Slangen
Petrie Klinckhamers
Romy Finke