DE JURY

Voor de zevende editie heeft de Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars weer een gekwalificeerde en professionele jury samengesteld, bestaande uit:
* Fabian de Kloe – Artistic Director, SCHUNCK
* Lene Ter Haar – Kulturreferentin, Dutch Consulate General Düsseldorf
* Les Deux Garcons, Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen  – kunstenaarsduo
* Annemie Van Laethem – Curator Forum Triangulare, Kasteel Oud-Rekem
* Mathieu Bruls – architect
Er is ook de nodige ervaring met de Parkstad Limburg Prijs in de jury vertegenwoordigd. Lene Ter Haar nam in 2013 en 2016 al zitting in de jury en Annemie Van Laethem in 2013 en 2000. Michel Vanderheijden van Tinteren was in 1996 genomineerd en nam deel aan de expositie.

De vakjury heeft het werk van de vele tientallen deelnemers beoordeeld. De genomineerden: Floor Martens, Liza Wolters, Mickey Yang, Mike Moonen, Quinn Zeljak, Vera Gulikers en William Ludwig Lutgens. De winnaar van de Parkstad Prijs 2022 is Morena Bamberger.
Meer informatie is te vinden op onze website onder genomineerden 2022

Historie

In 1983 werd door Wiel Jongen een van de toenmalige leden van de Junior Kamer Land van Herle, een serviceclub voor jonge mensen tot 40 jaar, de opmerking gemaakt om eens iets aan kunst te doen. Van het een kwam het ander en op 30 september 1987  werd de stichting Promotie Limburgse Kunstenaars opgericht. Nu meer dan 30 jaar later is de stichting nog steeds actief op het gebied van Beeldende Kunst. Vooral als het erom gaat jonge kunstenaars te stimuleren.

Het begon allemaal met het bronzen beeld ‘de Limburger’ van kunstenaar Frans Duckers. Op het terras van het gouvernement van Limburg in Maastricht kijkt de ‘Limburger’ stoer uit over de Maas. Van het beeld werden 400 replica’s gemaakt en verkocht. Enkele jaren later was de stichting weer actief toen in Heerlen het beeld van ‘d’r lachende eëzel’ van Cyriel Laudy werd onthult. Ook hiervan werden talloze replica’s verkocht. Verder werden enkele talentvolle Limburgse kunstenaars financieel gesteund om zich verder te bekwamen.

De stichting wilde echter meer. Geen ad hoc projecten maar een groots opgezet aanprekend meerjarenplan waarin een aantal actoren bij elkaar werden gebracht om zo aan de kunst in Limburg een stimulerende impuls te geven. Een brug slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid, en de toeschouwer, het publiek. De toen ontwikkelde formule bleek een gouden greep.

Het werd een kunstprijs voor jonge Limburgse kunstenaars uit Belgisch- en Nederlands Limburg. Daarbij wordt ondernemers uit het bedrijfsleven gevraagd om via de stichting kunst te kopen van jonge (tot 35 jaar) veelbelovende kunstenaars die voor de prijs in aanmerking komen. Het bestuur bestond uit Wiel Jongen, Jac Defauwes, Frans Bremen, Lou Maessen en Jef Willems. Een gekwalificeerde en professionele jury beoordeelt het werk van de vele tientallen deelnemers en nomineert maximaal tien kunstenaars. De winnaar ontvangt een aanzienlijk geldbedrag om zich verder te bekwamen. Daarnaast wordt er een grote tentoonstelling samengesteld en verschijnt er een catalogus met werken van en informatie over de genomineerden en de winnaar.

Een keer in de vier jaar wordt de prijs uitgereikt, in 1996 voor het eerst. Toen nog als Landgraafprijs. Een prachtige tentoonstelling op kasteel Strijthagen en een bijzonder vormgegeven catalogus waren het resultaat. In 1998 kreeg de stichting landelijke aandacht vanwege de nominatie van de Landgraafprijs voor de Nederlandse Kunstsponsorprijs dit naast grote en bekende bedrijven als Phillip Morris, de Rabobank, KPN, Royal Nederland en het Rijksmuseum die al jarenlang veel geld in kunstprojecten staken. De formule van de stichting bleek een gouden greep. Inmiddels gaan we de zevende editie tegemoet.
Sinds 2004 onder de naam Parkstad Limburg Prijs. Voorgaande winnaars waren Paul Devens (1996), Hadassah Emmerich (2000), Bas de Wit (2004), Caroline Coolen (2008), Jeroen van Bergen (2013) en Sanne Vaassen (2016). Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van alle winnaars, genomineerden en juryleden per editie.

2014 Altijd Prijs
Donderdag 9 oktober 2014 opende Ger Koopmans, gedeputeerde Cultuur, in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de expositie ‘Altijd Prijs – Overzichtstentoonstelling Parkstad Limburg Prijs 1987-2014’. De overzichtstentoonstelling was een initiatief van Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars in samenwerking met Provincie Limburg en toonde actueel werk van de Maastrichtse kunstenaar Frans Duckers, die in 1986 in opdracht van de stichting ‘De Limburger’ maakte, en van de vijf kunstenaars die in de periode 1987 tot heden de Parkstad Limburg Prijs wonnen: Paul Devens (Maastricht), Hadassah Emmerich (Heerlen), Bas de Wit (Budel), Caroline Coolen (Bree-B) en Jeroen van Bergen (Heythuysen).
Met de tentoonstelling ‘Altijd Prijs’ sloot de stichting Promotie Limburgse Kunstenaars een fase af. Een deel van het bestuur, dat vanaf de oprichting bij de stichting betrokken was, droeg het stokje over aan een nieuwe generatie. In de aanloop naar de uitreiking van de Parkstad Limburg Prijs in 2016 ging dit nieuwe bestuur in samenwerking met nieuw, jong Limburgs talent bekijken of de toegevoegde waarde van de prijs in het huidige kunstlandschap nog actueel is, of dat er wellicht behoefte is aan een PLP 2.0!

2021 Blue moon – Loop naar de maan
Tijdens Cultura Nova organiseerde Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars een mini-kunsttour langs lokale makers in Maankwartier in Heerlen. Het ‘podium’ voor jonge talentvolle kunstenaars stond centraal met een knipoog naar de roerige Corona- periode die achter ons lag, maar vooral met een blik op de toekomst voor deze jonge talenten. Na een periode van binnen zitten gingen we KUNST kijken, over KUNST praten, KUNST kopen en KUNSTENAARS ontmoeten.
De tour voerde langs vijf bijzondere panden aan het Maanplein in het Maankwartier. In dit kunstwerk an sich exposeerden kunstenaars uit Nederlands- en Belgisch Limburg hun werken. Dagelijks was er ook een aantal kunstenaars in een open atelier aan het werk. BLUE MOON – LOOP NAAR DE MAAN werd mede mogelijk gemaakt dankzij investeerders uit het bedrijfsleven, de Provincie Limburg, de gemeente Heerlen en Cultura Nova.

 

Bestuur ‘Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars’
Miriam Jongen, voorzitter
Marie-Claire Defauwes
Clementine Cranssen
Janneke Schmeitz
Maud Eurlings

2016

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Lene Ter Haar
Brigitte Bloksma
Paul Devens
Luuk Nouwen
Esther Boehle

Genomineerden
Chaim van Luit
Charlotte Lagro
Daan Gielis
Dave de Leeuw
Elias Ghekiere
Gitte Hendrikx
Joep Hinssen
Joep Vossebeld
Karl Philips
Niek Hendrix
Sanne Vaassen
 (winnaar)
Tanja Ritterbex

 

2013

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Christie Arends
Lene ter Haar
Roel Arkesteijn
Jacques Defauwes
Ad Himmelreich
Annemie van Laethem

Genomineerden
Alien Oosting
Chaim van Luit
Fia Cielen
Frank Koolen
Jeroen van Bergen (winnaar)
Keetje Mans
Lucas Kramer
Ramon Schoonbrood

2008

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Patricia van der Lugt
Annemie Gentiels
Arno Roosmalen
Roel van Arkenstein
Jacques Defauwes

Genomineerden
Birgitta van Drie
Jeroen van Bergen
Pieter Geenen
Caroline Coolen (winnaar)
Mirjam van Tilburg
Jowan van Barneveld
Robert Lambermont
Sidi El Karchi

2004

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Stijn Huijts
Patricia van der Lugt
Catharien Romijn
Frederique Bergholtz
Jacques Defauwes

Genomineerden
Martijn Lucas van Erp
Anneke Eussen
Norbert Fiddelers
Bas de Wit (winnaar)
Krist Gruijthuijsen
Diana Ramaekers
Donya Saed

2000

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Anke van der Laan
Ton Teeken
Annemie van Lathem
Catharien Romijn
Jacques Defauwes

Genomineerden
Gilbert Dalemans
Andre Wiehager
Martijn Lucas van Erp
Hadassah Emmerich (winnaar)
Peter Cleutjens
Judith van den Berg
Ingeborg Meulendijks
Linda Maissan

1996

Parkstad Limburg Prijs

Jury
Theo Kuypers
Piet Killaarts
Armand van Mulken
Thei Voragen
Jacques Defauwes

Genomineerden
Rob van Avesaath
Roel Knappstein
Fred Kessels
Norbert Grunschel
Paul Devens (winnaar)
Michel Vanderheyden
Marianne Slangen
Petrie Klinckhamers
Romy Finke